Direct naar inhoud
Thuiszorg & Zorgcentra
logo van Pantein
logo van Pantein

Veelgestelde vragen over uw verblijf in Herstelkliniek Pantein

Praktische informatie tijdens uw verblijf

U heeft of krijgt binnenkort een vaste contactpersoon binnen het zorgteam. Deze contactpersoon Zorg behartigt uw belangen en is actief betrokken bij de bespreking van uw zorgplan.

U en uw familie of vertegenwoordiger (degene die namens u spreekt) kunnen met vragen bij uw contactpersoon Zorg terecht.  De contactpersoon Zorg werkt samen met andere zorgverleners die bij u betrokken zijn, zodat de zorg goed op elkaar aansluit.

Wanneer uw contactpersoon Zorg afwezig is, kunt u terecht bij uw tweede contactpersoon binnen het zorgteam.

Bezoekers zijn dagelijks van harte welkom op de volgende tijden:

  • Middag: 14.00 - 17.00 uur
  • Avond: 18.30 - 20.00 uur

Op afdeling Klaverblad-C verblijven mensen in een prikkelarme omgeving. Daarom gelden voor deze groep specifieke bezoektijden:

  • Middag: 14.30 - 15.30 uur
  • Avond: 19.00 -  20.00 uur

Om de rust in de huiskamer te waarborgen, verzoeken wij u om met uw bezoek naar de ontmoetingsruimte te gaan. Hier kunt u terecht voor een kopje koffie of thee. In verband met de veiligheid kan er in de ontmoetingsruimte uitsluitend met een pinpas worden betaald. 
Als het voor u niet mogelijk is om naar de ontmoetingsruimte te gaan, dan kunt u uw bezoek in uw kamer ontvangen.

Aangepaste tekst voor het antwoord: Herstelkliniek Pantein wil een prettige en veilige omgeving bieden voor medewerkers, cliënten, familieleden, vrijwilligers en bezoekers. De regels kunt u lezen op de pagina Regels hoe we met elkaar omgaan.

Wij geven u graag meer informatie over de mogelijkheden voor televisie, telefoon en internet in uw kamer in de Herstelkliniek. 

Afdelingen Margriet en Zonnebloem


Televisie
In uw kamer is een tv aanwezig. Het standaardpakket van TriNed is gratis beschikbaar voor u. Op  www.trined.nl kunt u zien welke zenders dit pakket bevat.

Internet
U kunt gratis gebruik maken van de openbare Wifi . De Wifi -code kunt u opvragen bij uw contactpersoon zorg of de locatieondersteuner van Herstelkliniek Pantein. Het netwerk van de Herstelkliniek is helaas niet geschikt voor het aanvragen van een eigen internetaansluiting. 

Afdelingen Klaverblad en Korenbloem


Televisie
In uw kamer is een tv-aansluiting aanwezig. Uw tv dient geschikt te zijn voor digitale tv-ontvangst. Het standaardpakket van TriNed is gratis beschikbaar voor u. Op www.trined.nl kunt u zien welke zenders dit pakket bevat.

Instellen televisie
Voor het opnieuw instellen van uw tv heeft u de volgende gegevens nodig:
Frequentie: 304000 Hz of 304 MHz
Netwerk-ID: 1000
Modulatie: 256-QAM
Symboolsnelheid: 6875

Internet
U kunt gratis gebruik maken van de openbare Wifi . De Wifi -code kunt u opvragen bij uw contactpersoon zorg of de locatieondersteuner van Herstelkliniek Pantein. Het netwerk van de Herstelkliniek is helaas niet geschikt voor het aanvragen van een eigen internetaansluiting. 

Voor het wassen van uw kleding heeft u verschillende keuzes:

  • U kunt een familielid of kennis vragen om uw was te verzorgen.
  • U kunt zelf een wasserij naar keuze regelen
  • U kunt wasserij CleanLease vragen, met dit bedrijf werkt Herstelkliniek Pantein samen. Medewerkers van uw zorgcentrum kunnen u informatie geven. Daarnaast kunt u meer informatie op de website van CleanLease vinden. U bepaalt zelf hoeveel was u elke maand door CleanLease laat wassen. De hoeveelheid was die u laat wassen bepaalt de hoogte van het bedrag, dat u aan de wasserij betaalt. De prijzen kunt u vinden in het informatiepakket van CleanLease. Er geldt een maximum bedrag dat u zelf voor deze was betaalt. De rest van het bedrag betaalt Pantein. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast en kunt u vinden op de lijst met prijzen voor extra services en diensten.

    Beddengoed, handdoeken, washandjes en theedoeken kunt u via Herstelkliniek Pantein krijgen. De kosten voor het wassen van deze zaken hoeft u niet te betalen. 

Belangrijk om te weten:

  • Kosten voor het stomen van kleding betaalt u zelf en tellen niet mee voor het  maximum bedrag.
  • Indien u graag uw eigen linnengoed (zoals beddengoed, handdoeken, theedoeken)  gebruikt en u laat dit via CleanLease wassen, dan betaalt u dit zelf. Ook deze kosten tellen niet mee voor het maximum bedrag.

U blijft zelf verantwoordelijk voor persoonlijke verzekeringen zoals aansprakelijkheids-, inboedel- of zorgverzekering.
Herstelkliniek Pantein zorgt voor de verzekering voor glas- en opstal van het gebouw en heeft een verzekering voor haar eigen spullen zoals meubels in openbare ruimtes.

U ontvangt uw post op de afdeling. 

Voor het versturen van post kunt u uw brief of kaart met een postzegel erop in de brievenbus van Post NL doen. Bij Herstelkliniek Pantein staat deze brievenbus dicht bij de voordeur, aan de zijde Velgertstraat.

U kunt bij uw zorgteam navragen waar u mag roken. 
Voor bezoekers is er tegenover de ingang aan de zijde Velgertstraat een overdekte plek waar mag worden gerookt.

In de Herstelkliniek zijn automatische brandmelders en andere maatregelen voor veiligheid aanwezig. Ziet u een brand? Druk dan op een brandmelder of waarschuw direct een medewerker, bijvoorbeeld via uw alarmbel. Gaat het brandalarm af? Blijf rustig en doe wat de medewerkers zeggen. Zij weten precies wat u moet doen. Gebruik de lift niet. 

Belangrijke regels voor uw veiligheid:

  • Houd gangen en wegen waarheen gevlucht kan worden vrij. Zet rolstoelen en rollators in de daarvoor bedoelde ruimte.
  • Gebruik geen stoffen die makkelijk vlam kunnen vatten, zoals chloor of spiritus.
  • Laat uw elektrische deken controleren door de huismeester van de Herstelkliniek.
  • Hang geen versieringen of papieren slingers aan lampen of snoeren.
  • Gebruik geen waxinelichtjes of kaarsen.
  • Haal opladers van apparaten zoals telefoon, tablet of computer uit het stopcontact als u weg gaat of gaat slapen. 

 

Zorg en behandeling

In het plan voor zorg, we noemen dit zorgplan, zetten we hoe u wilt leven en welke hulp u nodig heeft. We vinden het belangrijk om te weten wat u zelf wilt en dat u tevreden bent. We bespreken regelmatig welke zorg u krijgt en hoe we die zorg geven. Als dat nodig is, passen we de zorg aan. Iedere verandering in het geven van zorg of in het geven van ondersteuning bespreken we met elkaar. Dit wordt in het zorgplan gezet. Als de zorg niet meer goed past omdat er te veel zorg nodig is, kijken we samen naar een oplossing. We zoeken naar een andere manier waarop we de zorg dan wel kunnen geven.

Hoe ziet een zorgplan er uit?

Het plan voor zorg (zorgplan) is een digitaal document. Alle zorgverleners die bij u betrokken zijn, kunnen het zorgplan op de computer bekijken. Daardoor weten zij precies wat voor u belangrijk is.
Het zorgplan is vóór u en ván u en dus is het ook belangrijk dat u – of iemand die namens u mag beslissen - weet wat er in staat. Daarom krijgt u van de verzorgende van uw afdeling een papieren versie. Hierin staan de belangrijkste onderdelen van het zorgplan. Daarnaast kunt u samen met een zorgverlener de digitale versie bekijken.

Hoe ziet het behandelplan eruit?

Naast het zorgplan heeft u ook een behandelplan. Hierin staat informatie over uw medische situatie en uw behandeling. De specialist ouderengeneeskunde van Zorgcentra Pantein heeft de leiding over de medische aanpak en uw behandelingen. Ook kijkt de specialist ouderengeneeskunde samen met u wat u wilt bereiken met de zorg. Uw verschillende behandelaars hebben regelmatig overleg met elkaar, zodat u de juiste zorg kunt krijgen.  

Bij Pantein vinden we het belangrijk dat u zelf kiest wat u belangrijk vindt. U bepaalt hoe u uw dag invult. U kiest ook wat u wilt eten en drinken. En u beslist zelf over uw medicijnen en behandelingen. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Zij kunnen vaak niet meer goed vertellen wat ze willen. Of ze begrijpen niet wat gevolgen van hun keuzes kunnen zijn. Onze zorgverleners praten hierover met u. De afspraken schrijven we op in het zorgplan.

Tijdens uw verblijf in Herstelkliniek Pantein neemt een specialist ouderengeneeskunde de rol van uw huisarts over.

U kunt zelf uw tandarts kiezen. Tijdens uw verblijf in Herstelkliniek Pantein kunt u ook kiezen voor een tandarts van Pro-da. Uw behandeling vindt in dat geval (zoveel mogelijk) in de herstelkliniek plaats. Voor meer informatie over de dienstverlening van Pro-Da kunt u hun website raadplegen.

De specialist ouderengeneeskunde stelt samen met u, uw eerste contactpersoon en de andere zorgverleners uw persoonlijke zorg- en behandelplan op. Ook zorgt de specialist ouderengeneeskunde ervoor dat de medische zorg en behandeling goed verlopen. Als het nodig is krijgt u hulp van een diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, psycholoog of maatschappelijk werker. In uw zorgplan wordt opgeslagen welke zorgverleners verantwoordelijk zijn voor uw zorg en behandeling.

De verpleegkundige van het team waar u zorg van krijgt speelt een belangrijke rol in het organiseren van uw zorg. De verpleegkundige houdt in de gaten of het nodig is om de specialist ouderengeneeskunde of een andere behandelaar tussendoor om hulp te vragen. Ook helpt de verpleegkundige u om bijvoorbeeld de adviezen voor voeding en beweging in elke dag toe te passen.

U beheert zelf uw medicijnen. Als dit niet veilig kan, helpt het team dat u zorg geeft u hierbij.

U kunt ondersteuning van de geestelijk verzorgers van Herstelkliniek Pantein krijgen bij vragen in uw leven die u bezighouden.

Wilt u bidden of even tot rust komen? Herstelkliniek Pantein heeft een stiltecentrum waar u terecht kunt.

We gaan ervan uit dat u zelf keuzes kunt maken totdat duidelijk wordt dat dit niet meer lukt. Er kan altijd een situatie ontstaan waarin u, soms tijdelijk, niet goed voor uw eigen wensen op kunt komen. Het kan ook gebeuren dat u sommige keuzes zelf niet meer kunt maken. Of u begrijpt niet goed meer wat de gevolgen van uw keuzes zijn. Uw arts bespreekt dan met u wie uw wensen regelt in zo’n situatie. U kunt zelf iemand schriftelijk toestemming geven.

Wat als u geen schriftelijke toestemming geeft?

  1. In dat geval zorgt uw partner voor uw wensen.
  2. Als dat niet kan, neemt een kind, broer of zus die rol over.
  3. Als dat ook niet kan dan wordt de kantonrechter gevraagd een mentor te kiezen. Dit gebeurt als er geen partner, kind, broer of zus is of als zij dit niet kunnen. Of als familieleden het niet met elkaar eens worden. Een mentor zorgt voor uw persoonlijke wensen en beslist bijvoorbeeld over uw verzorging, verpleging, behandeling, begeleiding of geldzaken.

De persoon die uw wensen regelt, wordt genoemd in het zorgplan. Als de arts en deze persoon het niet eens worden en er geen oplossing is, blijft de arts verantwoordelijk. De arts neemt dan de beslissing.

Diegene die uw geldzaken (bewindvoering) regelt wordt vastgelegd bij de cliëntenadministratie

Een vertegenwoordiger (de persoon die uw zaken regelt) of mentor, zorgt voor uw persoonlijke wensen en neemt beslissingen over uw zorg en hulp als u dit zelf niet meer kunt. Bij ernstige ziekte en in de laatste fase van uw leven kan uw arts veel doen om uw klachten en lijden minder erg te maken.  Ook zorgt de arts voor steun voor u en uw familie. Dit heet palliatieve zorg. Met goede palliatieve zorg is het meestal mogelijk om oplossingen te vinden voor uw vragen en wensen. De arts bespreekt met u, of met de persoon die uw zaken regelt, wat voor u belangrijk is om een beslissing te kunnen nemen.

Soms lukt het niet om klachten en pijn met palliatieve zorg op een goede manier minder erg te maken. Dan kunt u de wens hebben voor euthanasie (hulp bij zelfdoding). De specialist ouderengeneeskunde praat hierover met u als u dat wilt. De artsen van Zorgcentra Pantein werken volgens de regels van de Euthanasiewet 2002

Wilt u advies over hoe u uw zorg of hulp kunt regelen? Ervaart u knelpunten en komt u er zelf niet uit? Het Adviespunt Zorgbelang helpt u gratis verder. Zij doen dit samen met andere zorgbelangorganisaties in Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website Adviespunt Zorgbelang

Dienstverlening

Maaltijden horen bij uw verblijf. Naast de maaltijden kunt u koffie, thee, bouillon of vruchtensap krijgen.

De warme maaltijd kunt u in uw kamer of samen met andere cliënten in de huiskamer eten. 

Uw persoonlijke situatie bepaalt hoeveel hulp u krijgt bij de invulling van uw dag. Deze afspraken staan in uw zorgplan. Wat u thuis gewend was te doen, proberen we hier zo goed mogelijk door te laten gaan. Daarnaast zijn er ook activiteiten die u samen met anderen kunt doen. Soms vragen we daarvoor een kleine vergoeding. U krijgt hierover van tevoren informatie.

Medewerkers bieden hulp bij het schoonhouden van uw kamer.

Herstelkliniek Pantein zorgt voor het onderhoud van de Herstelkliniek. We vragen u om netjes met de ruimtes om te gaan en het aan ons door te geven als er iets kapot is, zodat we het kunnen oplossen. Voor uw eigen spullen en apparaten bent u zelf verantwoordelijk.

U kunt uw eigen kapper en pedicure bezoeken. Ook kunt u uw kapper of pedicure naar uw kamer laten komen. De kosten betaalt u zelf.

Kunt u zelf lopen of lopen met een rollator? Of kunt u staan en draaien met hulp? Dan kunt u met de auto naar de afspraak gaan. Kunt u niet zelfstandig lopen of mag dat niet? Dan kunt u een taxi bellen of hulp vragen van de Vrienden van Madeleine. Let op: de taxi moet u zelf betalen. Soms krijgt u dit geld terug van uw zorgverzekeraar.

De Vrienden van Madeleine helpen cliënten van de Herstelkliniek met rolstoelvervoer. U betaalt hiervoor een klein bedrag. Meer informatie kunt u vinden op de pagina Rolstoelvervoer

 Voorbeelden van taxibedrijven:

  • Taxi Claasen, tel. 0485 - 36 22 22
  • Taxi 27 Venray, tel. 0485 - 1268 0881
  • Rolstoeltaxi: van Driel, tel. 0412 - 67 69 00
  • Rolstoeltaxi: Munckhof, tel. 077 - 39 78 880

Heeft u vragen over de administratie van uw opname in Herstelkliniek Pantein, dan kunt u contact opnemen met de cliëntenadministratie van Pantein. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0900 - 8803.