Veelgestelde vragen thuiszorg
Krijgt u thuiszorg van Pantein? Wij ondersteunen u graag met praktische informatie en handige tips. Hieronder vindt u de veelgestelde vragen.
Hoe werkt Pantein?
Pantein werkt met een digitaal zorgplan waarin afspraken staan die met u worden gemaakt. Bijvoorbeeld:
- Welke zorg u nodig heeft
- Wie de zorg geeft
- Op welke dagen en hoe laat iemand langskomt.
Om dit goed te regelen, hebben wij persoonlijke informatie van u nodig. Ook hebben wij uw hulp nodig bij het uitvoeren van het plan. Zo kunnen we de zorg zo goed mogelijk aanpassen aan wat u nodig heeft.
Om de afspraken in het zorgplan te kunnen uitvoeren, hebben wij uw toestemming nodig. U wordt daarom gevraagd om het plan digitaal te ondertekenen.
Naast het digitale zorgplan gebruikt Pantein ook het programma Caren. Caren is een veilige, digitale omgeving waarin u uw zorg gemakkelijk kunt regelen. Meer over het programa Caren leest u op de pagina van Caren.
Pantein werkt met vaste kleine teams bij u in de buurt of wijk (wijkteams). U krijgt dus steeds van dezelfde mensen verzorging en verpleging en leert elkaar snel kennen. Dat is voor u plezierig en onze medewerkers weten eerder wat u nodig heeft en hoe ze u het beste kunnen helpen.
Pantein is een bedrijf waar studenten stage kunnen lopen. Het is mogelijk dat een leerling of nieuwe medewerker samen met een medewerker uit het wijkteam de zorg bij u verleent.
Zorg bieden
Op het moment dat u zorg krijgt, moet uw woning bereikbaar zijn voor de medewerker.
Medewerkers nemen geen sleutels aan. Als het nodig is, gebruiken ze een sleutelkastje met een code of een ander veilig systeem om binnen te komen. In bijzondere situaties maken we hier samen duidelijke afspraken over. Die afspraken komen in uw zorgplan en in een aparte overeenkomst.
Bent u niet thuis op het afgesproken tijdstip? Dan kijkt de medewerker eerst of u misschien toch thuis bent. U kunt bijvoorbeeld ziek zijn geworden of gevallen zijn, waardoor u de deur niet kunt openen.
De medewerker neemt ook contact op met uw contactpersoon. Blijft het vermoeden dat u wel thuis bent maar niet kunt reageren? Dan kan de medewerker de hulp van de politie inschakelen om de deur te laten openen.
Let op: de kosten voor het openbreken van de deur zijn dan voor uw eigen rekening.
U beheert zelf uw medicijnen. Als dit niet (meer) mogelijk is, biedt het wijkteam u hierbij ondersteuning op basis van het beleid op medicatie van Pantein. Dit beleid richt zich erop dat u zoveel mogelijk zelf kunt doen en zelf keuzes kunt maken.
Kosten en planning
Thuiszorg wordt meestal vergoed. Hoe dat precies zit, hangt af van welke zorg je nodig hebt.
Vergoeding via de zorgverzekeraar
Heb je verpleging of hulp bij het wassen, aankleden of medicijnen nemen? Dan wordt dat betaald via je zorgverzekering. Een arts of wijkverpleegkundige kijkt wat je nodig hebt.
Vergoeding via de Wet langdurige zorg (Wlz)
Heb je dag en nacht zorg nodig? Dan krijg je misschien zorg via de Wet langdurige zorg (Wlz). Daar heb je een speciale indicatie voor nodig.
Meer weten?
Op de website van de Patiƫntenfederatie staat duidelijk uitgelegd hoe het werkt:
U kunt thuiszorg aanvragen via iedereenzorgt.nl. Dit is een website voor het aanvragen van zorg zoals hulp bij aankleden, douchen of verpleegkundige zorg.
Zo werkt het:
- U doet een aanvraag via www.iedereenzorgt.nl.
- De wijkteams bekijken wie uw zorg het beste kan geven.
- Een wijkverpleegkundige belt u om de zorg te bespreken.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Vraag iemand in uw omgeving of bel 0900-8803.
Hulpmiddelen
U kunt hulpmiddelen lenen bij een aanbieder in de buurt. Vraag uw wijkteam om advies of kijk op de website van uw gemeente voor informatie over Wmo-hulpmiddelen.
Voor hulpmiddelen in huis, zoals een ziekenhuisbed, werkt Thuiszorg Pantein samen met Zorgwinkel Medicura. U kunt contact opnemen met Medicura voor advies en ondersteuning. Kijk voor meer informatie op www.medicura.nl. Leden van Pantein Extra kunnen de hulpmiddelen lenen of kopen met korting.
Maakt u gebruik van personenalarmering? Komt u in nood en gebruikt u de alarmknop? Dan neemt de alarmcentrale direct contact op met iemand van uw bellijst. Er zijn hierbij twee mogelijkheden:
Sociale alarmering
Bij sociale alarmering waarschuwt de centrale na een alarmoproep personen uit uw omgeving zoals familie, vrienden of bekenden.
Professionele alarmopvolging
Professionele alarmopvolging houdt in dat een verzorgende of verpleegkundige van Pantein na een alarmoproep naar u toe komt om de benodigde zorg te verlenen. Voor professionele alarmopvolging is een indicatie van de wijkverpleegkundige vereist.
Wijzigingen en contact
U kunt uw nieuwe gegevens doorgeven aan uw eigen wijkteam.