Zorg bieden
Op het moment dat u zorg krijgt, moet uw woning bereikbaar zijn voor de medewerker.
Medewerkers nemen geen sleutels aan. Als het nodig is, gebruiken ze een sleutelkastje met een code of een ander veilig systeem om binnen te komen. In bijzondere situaties maken we hier samen duidelijke afspraken over. Die afspraken komen in uw zorgplan en in een aparte overeenkomst.
Bent u niet thuis op het afgesproken tijdstip? Dan kijkt de medewerker eerst of u misschien toch thuis bent. U kunt bijvoorbeeld ziek zijn geworden of gevallen zijn, waardoor u de deur niet kunt openen.
De medewerker neemt ook contact op met uw contactpersoon. Blijft het vermoeden dat u wel thuis bent maar niet kunt reageren? Dan kan de medewerker de hulp van de politie inschakelen om de deur te laten openen.
Let op: de kosten voor het openbreken van de deur zijn dan voor uw eigen rekening.
U beheert zelf uw medicijnen. Als dit niet (meer) mogelijk is, biedt het wijkteam u hierbij ondersteuning op basis van het beleid op medicatie van Pantein. Dit beleid richt zich erop dat u zoveel mogelijk zelf kunt doen en zelf keuzes kunt maken.
Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en zelf keuzes te maken. Zelf beslissen wat je belangrijk vindt, hoe je je dag invult en waar je woont. Maar ook mogen bepalen wat je wilt eten of drinken en welke medicijnen of behandeling je wilt. Dit geldt ook voor mensen met dementie, die hun wensen niet goed meer kunnen aangeven of de gevolgen van hun keuzes niet meer begrijpen. In de gezondheidszorg spreken we dan van mensen die wilsonbekwaam zijn. Zij hebben ook zorg en ondersteuning nodig, bij Pantein vinden we dat dit zoveel mogelijk bestaat uit waar zij zelf voor (zouden) kiezen. Daarover gaan onze zorgverleners met u in gesprek. De afspraken worden bewaard in het zorgplan.
Bij een hartstilstand is er geen tijd om eerst te vragen wat u wilt. Daarom is het belangrijk dat het wijkteam weet wat uw wensen zijn, bijvoorbeeld of u wel of niet gereanimeerd wilt worden.
Thuiszorgmedewerkers krijgen meestal geen training in reanimatie, omdat dat bijna nooit nodig is bij mensen thuis.
Als een medewerker geen training heeft gehad, hoeft de medewerker niet te reanimeren. Wel moet de medewerker altijd hulp inschakelen, bijvoorbeeld door 112 te bellen.
Wilt u niet gereanimeerd worden? Dan houdt Pantein daar rekening mee. Het is dan belangrijk dat u een speciale niet-reanimerenpenning draagt. Deze penning komt van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
Met deze penning laat u duidelijk zien dat u niet gereanimeerd wilt worden, in geen enkele situatie. Draag de penning zo dat anderen hem goed kunnen zien.